NUTRIE ŘÍČNÍ

18. dubna 2009 v 10:53 | K@juška |  jiný hlodavci

Nutrie říční

Říše: Živočichové (Animalia)
Kmen: Strunatci (Chordata)
Třída: Savci (Mammalia)
Řád: Hlodavci (Rodentia)
Čeleď: Nutriovití (Myocastoridae)
Rod: Nutrie (Myocastor)

Nutrie říční (Myocastor coypus), známá též jako vodní krysa, řekomyš, koypu či Mus coypus, je velký hlodavec původem z Jižní Ameriky, ve světě často chovaný na kožešinu (ceněnou zejména ve východní Evropě a střední Asii) a maso. V mnoha teplejších oblastech severní polokoule se podařilo z chovu uniknuvším jedincům založit místní populace, čímž se nutrie zařadila na seznam nepříjemných invazních druhů.
VÝSKYT

Nutrie říční je jediný známý zástupce čeledi nutriovitých. V současné době se vyskytuje ve volné přírodě na všech kontinentech mimo Antarktidu a Austrálii, o přirozený výskyt se však jedná pouze v Jižní Americe. Za obtížný invazní druh je považována v Jižní Koreji, jižním Japonsku, jihozápadní Číně, v povodí řeky Mississippi, jižní Evropě, centrální Asii a na Blízkém východě. Její rozšíření do severnějších oblastí je omezeno tím, že jde o spíše subtropické zvíře špatně snášící delší mrazivé zimy. Ty dokážou její populaci spolehlivě zredukovat. Daná vlastnost se projevuje expanzí směrem do hloubi mírného pásu v časech mírných zim a vyhynutím těchto exponovaných okrajových populací, pokud v zimě přituhne.

STANOVIŠTĚ

Nutrie říční žijí na hustou vegetací pokrytých březích potoků, jezer a řek či v zarůstajících bažinách. V březích si budují nory s chodbami dlouhými 15 a více metrů. Aktivní jsou hlavně za šera, přičemž se obvykle nevzdalují více jak 180 m od nory. Jsou vynikající plavci a podstatnou část své aktivity vyvíjejí ve vodě. Na nohou mají plovací blány a jejich nozdry jsou posunuty dopředu a nahoru. Okolo tlamy mají hmatové vousky, které jim ve vodě umožňují snadněji hledat potravu. Výrazné jsou oranžové hlodáky.

ROZMĚRY

-velikostně nutrie dosahují delky neco mezi ondatrou a bobrem
-dospělá nutrie(tělo) 40-70 cm, (ocas) 60-45 cm
-váží obvykle 5-6 kg
POTRAVA

-živí se kořeny a bylinami
-potravu potravu si vyhrabávají, nebo se pasou na březích a podél břehů
-potravu si dokáže přidržet předními prackami
-jsou hostiteli pro nematodální parazity -mohou napadat člověka- jde zejména a druh Strongyloides myopotami napadající kůži člověka)

ROZMNOŽOVÁNÍ

-mládata nutríí se rodí po celý rok
-pohlavní dospělost nejdříve do 4 měsíců
-březnost -130 dnů
-v jednom vrhu 5-6 mládat
-kojení trvá 5-6 týdnů




 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 NiQuska NiQuska | Web | 19. dubna 2009 v 18:49 | Reagovat

Ahojky Sbenko jak je? Co škola? Jak de blogaření? a co je new?

2 Ane[Ž] Ane[Ž] | Web | 19. dubna 2009 v 19:17 | Reagovat

aoj..dlouho sem u nebyla...a chci se omluvit..chci se zeptat,jestli chceš být ještě mojím esbéčkem..odepiš..pp

3 Ane[Ž] Ane[Ž] | Web | 20. dubna 2009 v 19:20 | Reagovat

:)tak jo..:-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama