Červen 2009

Bleskovka-105

27. června 2009 v 15:56 | K@juška |  Bleskovky
AHOOJKY a je tu po strašně dlouhýý době bleskovka
1)Jak se máš?
2)Co prázky?Seš rád(a),že už jsou tady?
3)Kolikátou třídu si právě ukončil(a)
4)Co plánuješ na prázky?
5)A co klucí (holky)?
6)Co říkáš na lásku na dálku?Myslíš,že by to mohlo klapat?
7)Dokázal(a) bys odpustit nevěru?
8)A naopak,myslíš si,že bys někdy dokázala být nevěrná(ý)?
9)Jak se ti líbila bleskovka?
10)Co na diplomek?

Kapybara

14. června 2009 v 9:46 | K@juška |  jiný hlodavci

Kapybara

Vědecká klasifikace
Říše:živočichové (Animalia)
Kmen:strunatci (Chordata)
Třída:savci (Mammalia)
Řád:hlodavci (Rodentia)
Podřád:dikobrazočelistní (Histricognathi)
Čeleď:kapybarovití (Hydrochaeridae)
Rod:kapybara (Hydrochoerus)

(Hydrochoerus hydrochaeris) je největším žijícím hlodavcem. Jejich přirozené prostředí je v tropických a teplých krajích Jižní Ameriky vychodně od And, vždy blízko u vody.

Výskyt:
-od Panamy až po úst íLa Platy u Buenos Aires v Argentině, východně od And.
-ve vodním prostředí
-západně od And je rozšířena až po zalesněné oblasti Chocó v Komumbii
-zejména v povodím Orinoka v oblasti Llanos, na Amazonce, v Pantanalu plošiny Mato Groso, na záplavových územích v oblasti Gran Chaco a podél řeky Paraná až k ústí La Platy

Vzhled:
  • Hmotnost: až 80 kg
  • Délka těla: 1- 1,3 m
  • Výška v kohoutku: 50 cm

-Mohutný, tupě zakončený čenich, bez ocasu
-sedí často jako pes
-základní zbarvení je hnědé
-srst je překryta dlouhými a hrubými pesíky, podsada je hustá a měkká
-srst ve střední části hřbetu je delší a tmavší než na bocích těla
-nozdry leží vysoko na hlavě, což umožňuje kapybarám dýchat, aniž by vysunovaly oči a ušní boltce nad vodní hladinu
-relativně malé ušní boltce zřetelně vystupují ze srsti
- oči jsou malé a tmavé, nažloutlé, nebo načervenalé
-velkou část hlavy zabírají čelisti s mohutnými obloukovitými řezáky, hluboko zasazenými až do oblasti stoliček
-řezáky s neukončeným růstem jsou zabrušovány stálým hlodáním tvrdé rostlinné potravy
-mohutné tělo kapybary se pohybuje na krátkých kulovitých končetinách
-mezi prsty se nachází krátká plovací blána
- na předních končetinách jsou čtyři, na zadních pouze tři prsty, zakončené drápy ve tvaru kopýtek.

Chování:
-v nebezpečí vždy utíkají do vody a ozývají se ječivým alarmujícím hlasem
-hlasová komunikace probíhá pomocí chrochtání a švitoření, slyšitelného většinou jen zblízka
-je výborný plavec a dovede se i potápět, pod vodou vydrží 8 až 10 minut
- žije ve skupinách, jeden samec kolem sebe shromažďuje harém samic různého stáří a páří se s každou z nich
-přes den se kapybary ukrývají, za šera se vydávají za potravou

Rozmnožování:
-páření probíhá ve vodě
-samice je březí pět až pět a půl měsíce a jednou či dvakrát do roka rodí 2-4 mláďata
-mláďat se pohybuje okolo 1,5 kg. Jsou dokonale vyvinutá, hned následující den přijímají pevnou potravu
-přesto je matka kojí ještě dva měsíce
-pohlavně dospívají v 15 měsících
-kapybary se dožívají 8- 12 let.

Potrava:

-živí se výhradně rostlinnou potravou, především trávami, vodními rostlinami a kůrou stromů
-také sbírají spadané plody.

Nepřátelé:
Mezi nejvýznamnější přirozené nepřátele kapybar patří šelmy, menší kapybarou nepohrdne ani anakonda. Bohužel se v poslední době na populaci tohoto zvířete podepisuje lov pro maso a pro kůži. Navzdory lovu je však počet kapybar relativně velký.

Zajímavosti:
Absence ocasu. Samice jsou větší než samci. Pohlaví je na první pohled nerozlišitelné, protože pohlavní orgány jsou ukryty ve zvláštním kožním záhybu. Kapybara je výborný plavec, asi také proto byla dříve pojmenována v českém jazyce jako plavoun. Chycená mláďata se dají snadno ochočit a jsou velmi přítulná. Ve Venezuelských vesnicích jsou často kapybary chovány jako domácí mazlíčci, mohou se naučit spoustu povelů podobně jako pes. V České republice zatím oficiálně žádná chovná stanice kapybar neexistuje. Nozdry, oči a uši má kapybara vysunuté k horní klenbě hlavy, takže během plavání může vnímat okolí čichem, zrakem a sluchem. Kapybary jsou především v Llanos ve Venezuele chovány na farmách.

zdroj:TADY

Joel Basman

14. června 2009 v 9:28 | K@juška |  Životopisy

Joel Basman

Povolání:herec
Datum narození:1990
Místo narození:Rakousko
Role v Breakoutu: Silenzio
(nejlepší hláška z filmu,kterou tenhle týpek vypustil z pusy: hovno vole,naser si!)


Diplomky za 103.bleskovku

14. června 2009 v 9:26 | K@juška |  Bleskovky

SB

7. června 2009 v 16:14 | K@juška |  SB :)
Světe div se,je tu nové SBéčko :) určo se na tento blog juknete,klik SEM
A děkuju majitelce RejRej za spřátelení